Foto: Anthony Andrews

Utbilda dig till MammaMagetränare

Det kan vara svårt att komma igång med träningen, eller ens veta hur man ska träna rätt efter en förlossning. Nu finns utbildningen Certifierad MammaMagetränare för att förmedla kunskap till olika proffessioner inom kvinnohälsa vid graviditet och tiden efteråt.
– Vi lär ut hur träningen kan anpassas utifrån det som sker under graviditetens gång för att du ska kunna fortsätta att träna på ett säkert sätt , säger Josefine Thunborg, certifierad MammaMagetränare.

Under en graviditet töjs magmusklerna ut i takt med att barnet växer och de yttre magmusklerna flyttas åt vardera sida på kroppen, vilket kallas rectus diastasis. Går inte magmusklerna tillbaka till sitt vanliga läge kan man drabbas av en diastas. En diastas kan leda till oförmåga att stabilisera magen, ryggont, mag- och tarmbesvär eller en putande mage. Du kan nu hjälpa kvinnor motverka att det här sker och bli starkare på köpet – genom att träna rätt och bli en certifierad MammaMagetränare.

”Certifierad MammaMagetränare" är en utbildning som startats av MammaMage. De jobbar med att stärka kroppen inifrån och ut under en graviditet och efter förlossningen. Utbildningen är först och främst till för naprapater, sjukgymnaster, barnmorskor, läkare, massörer, idrottslärare och personliga tränare. På utbildningen får du lära dig hur de djupa musklerna, som magen och bäckenbotten, kan bli stabila så att du sen kan träna annat som löpning, styrketräning, magplanka och andra aktiviteter. Detta kan låta som något en personlig tränare eller barnmorska borde ha kunskap inom, men det har de flesta tyvärr inte idag och just därför finns nu utbildningen Certifierad MammaMagetränare.

Spana in vad du får göra på utbildningen 

En av de som utbildat sig till Certifierad Mammamagetränare är sjuksköterskan Josefine Thunborg.
– Efter att jag fött mitt första barn, och själv behövde hjälp för att komma tillbaka till träningen, förstod jag att det fanns ett stort behov bland mammor att få stöd i ett hälsofrämjande och stärkande sätt att träna. Samtidigt ville jag lära mig mer om den typen av träning, berättar hon. 

Josefine insåg också att det tyvärr fanns kunskapsluckor inom vården, men att man som certifierad MammaMagetränare kan fylla dessa genom välgrundad kunskap som hjälper kvinnor att behålla fysisk aktivitet under och efter en graviditet.

Här finns fler spännande kurser 

Här avslöjar Josefin några knep för att återfå bålstyrka efter graviditeten för dig som inte är redo att utbilda dig ännu.

• Återträna

”En graviditet har en stor påverkan på kroppen under ett års tid och genom så kallad återträning kan man, precis som med rehabilitering efter en skada, återfå både mental och fysisk styrka. Utgå gärna ifrån MammaMage-appen, och känner du att man behöver ta hjälp i sin återträning är en certifierad MammaMagetränare sällan långt borta.”

• Lär upp ditt nervsystem

”Genom att lära nervsystemet att hitta de muskler som töjts ut under graviditeten kan man återfå bålstyrkan och uthålligheten i bäckenbotten och djupa magen. Genom att träna lite dagligen kan magen och bäckenbotten aktiveras automatiskt och nervsystemet själv slå på den grad av aktivering som krävs för att exempelvis köra en barnvagn, lyfta en matkasse, eller böja sig ner för att dammsuga under soffan”.

• Kom ihåg andningen

”Hela kroppen påverkas mycket av hur du andas. Andningens funktion är en extra viktig pusselbit i ditt välmående eftersom alla bålens djupa muskler, bäckenbotten och diafragman används och tränas när du andas.”

Eftersom övningarna är lätta kan du starta tidigt på hemmaplan – och därmed förbereda kroppen och sinnet för mer belastning och träning. MammaMage är inte istället för annan träning, det är ett komplement.

  • Motion och rörelse är bra
  • Upptäck din nya kropp

Välkommen att prova du med!
All träning sker på eget ansvar. Kontakta alltid din läkare, barnmorska eller annan specialist om du har funderingar kring om det här är något för dig.