Börja träna redan under graviditeten

Fotograf: Max Gennel

 Börja träna redan under graviditeten

Att träna bäckenbotten och magen kanske inte är det första du tänker på att göra när du är gravid men sanningen är att det är viktigt. För att få hjälp att komma i gång med träningen kan du ta hjälp av den nya appen MammaGravid.
– Alla övningar kan utföras på hemmaplan och det enda redskapet du kan behöva är ett lättare gummiband, säger Katarina Woxnerud, grundare av MammaMagekonceptet.

Studier gjorda av MammaMage visar att de som tränar exempelvis bäckenbottenmusklerna innan och under en graviditet lättare återfår kontrollen och styrkan jämfört med de som inte gör det. Genom att träna rätt och smart kan du dessutom minska risken för att drabbas av olika problem efter graviditeten.

Nu lanseras MammaGravid, en app för dig som är gravid och vill stärka kroppen inifrån och ut. I appen hittar du övningar i sju olika nivåer som är anpassade till olika stadier av graviditeten. Du kan starta när du vill, men ju tidigare du börjar desto fler övningar hinner du med innan förlossningen. Du väljer själv vilken nivå du ska träna på, men kan även få förslag på vad som passar bra för olika stadier av din graviditet.

Vill du också träna magen? Klicka här 

”Träna på olika nivåer"
Övningarna är framtagna av leg. naprapat Katarina Woxnerud. Hon är även grundare av den populära appen MammaMage som har legat på försäljningstoppen sedan den släpptes i januari 2013.
– Tanken bakom uppföljaren, MammaGravid, är att stärka kroppen under graviditeten. I appen finns övningar för bäckenbottenmuskler och mage och lär dig att hitta det viktiga samspelet mellan muskler och andning, säger hon. 

Appens sju nivåer är öppna från början och ju närmare förlossningen du kommer desto högre upp i nivåerna tränar du. Det står tydligt angivet vid varje nivå när i graviditeten övningarna kan vara lämpliga och vilka övningar som är bra för specifika muskler som annars lätt blir strama och kan behöva stärkas.

Vilka av dina muskler kan behöva stärkas? Testa appen här 

Ett bra vardags-komplement 
MammaGravid är tänkt att användas i kombination med din vardagliga motion och hjälpa till att stärka kroppen så att du lättare kan komma tillbaka till ditt vanliga sätt att träna på efter förlossningen. Appen ska inte ersätta medicinsk rådgivning eller individuella råd och är anpassad utifrån en frisk graviditet.
– Om du funderar på om övningarna kan passa dig bör du alltid rådfråga din barnmorska, läkare eller annan specialutbildad person som kan hjälpa dig, förklarar Katarina Woxnerud.

Vill du se vilka övningar som erbjuds? Ladda ner appen här

Eftersom övningarna är lätta kan du starta tidigt på hemmaplan – och därmed förbereda kroppen och sinnet för mer belastning och träning. MammaMage är inte istället för annan träning, det är ett komplement.

  • Motion och rörelse är bra
  • Upptäck din nya kropp

Välkommen att prova du med!
All träning sker på eget ansvar. Kontakta alltid din läkare, barnmorska eller annan specialist om du har funderingar kring om det här är något för dig.